Den elektriska spisen

Den elektriska spisen

Här kommer en liten kort beskrivning av ett projekt som sysselsatte mig några kvällar i mars.

Spisen

Jag har funderat på om man inte skulle kunna bygga in lite roliga funktioner i min sons BRIO-spis. Det finns gott om plats under spisen för att gömma elektronik, och rännor för att gömma kablar i. Reglagen är tyvärr inte så enkla att modifiera så jag bestämde mig för att börja med att göra något med ugnsluckan.

Spisen

Efter att ha borrat ett hål i spisen och installerat en momentanbrytare kan man nu från en mikrokontroller ta reda på om luckan är öppen eller stängd.

Alla gillar ju LED:ar och speciellt Neopixel-LEDar som kan skifta i färg. Jag limmade fast en stapel med ws2812-dioder kopplade upp dom också till microkontrollern. När luckan nu stängs startar det en liten ljusshow.

Här är en film som jag tog efter att allt var på plats.

Komponenter

Komponenterna jag använde var följande: En momentanswitch för att känna av om ugnsluckan är öppen eller stängd. En stapel med multifärgade neopixels från Electrokit, och en mikrokontroller.

Jag fick också kontakt med Emma Axklo på SmartaByar Veberöd i Veberöd och fick hjälp med att 3D-printa ett fodral till en programmerare som behövs för att kunna programmera microkontrollern. Kolla in deras hemsida här. Mjukvaran för microkontrollern är skriven i Rust.

programmer

Resultatet

Harry

Sonen verkar nöjd!

Länkar